Syntaktická analýza založená na gramatikách s nahodilým kontextem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce popisuje gramatiku s nahodilým kontextem a implementaci aplikace, která bude konvertovat gramatiku (respektující LL podmínku) na ekvivalentní bezkontextovou gramatiku (také splňující podmínku LL). Výslednou gramatiku je možné použít ve stávajících generátorech parseru, který přijme yacc-kompatibilní formát. Tato práce používá GNU Bison generátor, pro který byl zavedený zapouzdřený skript. Potenciální výhodou gramatiky s nahodilým kontextem je dokázaný úspornější zápis oproti bezkontextové gramatiky pro některé jazyky.
This thesis describes a random context grammar and the implementation of an application which will convert this grammar (respecting the LL condition) to an equivalent context-free grammar (also satisfying the LL condition). The resulting grammar can be used in the existing parser generator that accepts a yacc-compatible format. This thesis uses the GNU Bison generator, for which the encapsulated script was introduced. The potential advantage of random context grammar consists in the proven efficient description compared to context-free grammar for some languages.
Description
Citation
MIKITA, M. Syntaktická analýza založená na gramatikách s nahodilým kontextem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Porovnejte vyjadřovací schopnosti bezkontextových gramatik a gramatik s nahodilým kontextem. Jak se toto změní pokud se omezíme pouze na gramatiky splňující LL podmínky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO