Řízení teploty v místnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá výrobou pokojového termostatu pro regulaci teploty v domě či bytu. V textu jsou popsány typy senzorů pro měření teploty pracující na základě různých fyzikálních principů. Z těchto typů senzorů je následně vybrán jeden a ten je použit v měřící jednotce. Následně je popsán hardwarový návrh termostatu od návrhu DPS na počítači, přes výběr součástek, až po samotnou výrobu termostatu. Poté následuje popis algoritmů implementovaných na použitém mikrokontroléru MSP430, pro správnou funkci termostatu. Na straně počítače je implementován software, který slouží pro komunikaci s termostatem. Komunikace mezi počítačem a termostatem je realizována pomocí sběrnice USB.
This bachelor thesis deals with a production of a room thermostat for regulation of temperature in a house or flat. The text describes several types of sensors for measuring temperature according to various physical principles. Afterwards, one of the types of sensors has been selected and used in a measuring unit. Subsequently, a hardware design of the thermostat has been described, including the creation of the PCB design on a computer, component selection and the thermostat production itself. This is followed by the description of algorithms implemented on the microcontroller MSP430 to ensure the proper functioning the thermostat. A software has been installed into the side of the computer used to communicate with the thermostat. The communication with the thermostat has been realized by means of an USB bus.
Description
Citation
HRUŠKOVSKÝ, A. Řízení teploty v místnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Ve Vašem návrhu&realizaci jste užil celkově 3 oscilátory. Jeden z nich je pro externí RTC. Zbylé dva jsou připojeny k MCU. Proč? Jsou skutečně oba potřebné, není jeden z nich nevyužit? Užil jste teplotní senzor ve vývodovém pouzdře TO-92. Následně jste jej osadil na desku. Pokud má být senzor součástí desky, nebylo by lepší raději užít provedení pro povrchovou montáž? Údaj teploty navrhujete snímat vždy za 37,5 sekundy. Jak jste k této hodnotě došel? Proč Vás obsah dalších hodnot ve "scratchpad" paměti senzoru (např. CRC kontrola) nezajímá?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO