Interakce robota s virtuálními objekty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce bylo vytvoření aplikace pro robotický operační systém ROS, přidávající virtuální objekty do dat poskytovaných senzory robota. V teoretické části analyzuje techniky simulace kombinující reálne naměřená data s daty uměle generovanými a skoumá prostředky na snímaní těchto dat. S ohledem na platformu ROS navrhuje strukturu možné realizace aplikace a následne popisuje implementaci vytvořené aplikace. Závěrem se soustředí na testování vytvořeného řešení a zamýšlí se nad možnostmi dalšího budoucího rozšíření.
The goal of this bachelor's thesis was to create an aplication for robotic operating system ROS, adding virtual objects to data provided by the robot sensors. The theoretical part analyses the simulation techniques which combine real measured data with virtually generated data and explore equipment for data reading. The thesis designs a structure of feasible solution the application with respect to ROS platform and describes the application implementation. Finally, the focus is on testing of the application and  thought about feasible extension this solution.
Description
Citation
FISLA, J. Interakce robota s virtuálními objekty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " D ". Otázky u obhajoby: Pro simulaci šumu laserového senzoru jste využil generátor náhodných čísel s rovnoměrným rozložením. Jak toto rozložení odpovídá charakteru šumu v reálném senzoru? V závěru Vašich experimentů konstatujete, že v reálném prostředí jsou simulovaná data publikována velmi pomalu s tím, že problém je v systému ROS a nemohl jste jej ovlivnit. Studoval jste turoriály ROS a doporučené způsoby přijímání zpráv a TF transformací (tf::MessageFilter, tf::TransformListener jako prvek třídy a nikoliv lokální proměnná ve funkci, atd.)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO