Fluxmetr s grafickým zobrazením B-H křivky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá jednoduchým fluxmetrem, který je schopen spolu s dalšími přístroji zobrazovat hysterezní smyčku. Hysterezní smyčka je grafické vyjádření závislosti magnetické indukce na intenzitě magnetického pole. K zobrazení hysterezní smyčky je použit osciloskop. Tento přístroj je plně dostačující pro zobrazovaní. Měřenými předměty jsou solenoidy z různých druhů materiálu o shodném tvaru. Hlavním cílem diplomové práce je návrh, realizace a popis fluxmetru. Fluxmetr se skládá z několika dílčích bloků. Prvním dílčím blokem, kterým se práce zabývá, je generátor signálu, který je schopen generovat různé druhy signálu. Generovaný signál se přivádí na primární vinutí solenoidu, kde vzniká magnetické pole o dané intenzitě. K získání dostatečné intenzity je použit zesilovač. Dále se práce zabývá návrhem integrátoru, který je nezbytný pro správnou funkci fluxmetru. V práci je uvedeno blokové schéma propojení jednotlivých částí, tak jak bylo navrhnuto. Na konci práce jsou popsány dosažené naměřené výsledky a jejich popis.
This work deals with simple fluxmeter which is able, together with other device, to show hysteresis loop. Hysteresis loop is a graphic expression of dependence of magnetic induction on intensity of magnetic field. Oscilloscope is used to display the hysteresis loop. This device is fully sufficient for the display. The measured objects are solenoids from various kinds of materials with the same shape. The main aim of this work is the design, realization and description of the fluxmeter. The fluxmeter consists of several partial blocks. The first one, on which this work is focused, is signal generator which is able to generace different kinds of signal. The generated signal comes on primary winding of solenoid where a magnetic field on a given intensity rises. An amplifier is used to obtain the sufficient intensity. Next thing this work is focused on is the design of the integrator which is necessary for the correct function of the fluxmeter. As suggested, there is shown the block diagram of linking of individual parts. There are described the measured results at the end of this work.
Description
Citation
JEŽEK, J. Fluxmetr s grafickým zobrazením B-H křivky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
V přípravku je využito dvou napájecích zdrojů na 12 a 15 V. Nebylo by možné použít pouze jeden? Na vstupu integrátoru je napěťový dělič, za kterým následuje zesilovač, který zesiluje napětí na původní hodnotu. Proč jste to takhle řešil a nebylo by lepší využít operační zesilovač zapojený jako impedanční oddělovač?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO