Samočinné monitorování pohybu osob za účelem stanovení a vyhodnocení variant opatření vedoucích k energetickým úsporám

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je navrhnout zařízení, které bude schopno monitorovat a zaznamenávat pohyb osob v určitém prostoru budovy za účelem pozdějšího vyhodnocení její energetické efektivity. Součástí této práce je analýza energetické efektivity veřejných budov, návrh desky plošných spojů, vytvoření řídícího programu pro mikrokontrolér v jazyce C, nasazení zařízení do reálného provozu a následné vyhodnocení získaných dat. Data jsou zapisována na MicroSD kartu ve formátu XML s využitím mikrokontroléru Freescale MC9S08JM60CLD. Výsledné zařízení je schopno monitorovat vybraný prostor po dobu minimálně dvou týdnů.
The aim of this bachelor thesis is to design device that will be able to monitor and record movement of persons in certain area of a building for later evaluation of its energy efficiency. Partial goals related to this work are: to analyse energy efficiency of public buildings, to design a printed circuit board, to implement a C-language program to control a microcontroller, to put the device prototype into a real operation and finally, to evaluate the data collected by the device. The data is written on a microSD card in XML format using a Freescale MC9S08JM60CLD microcontroller. The resulting device is able to monitor a space for at least two weeks.
Description
Citation
MALINOWSKI, R. Samočinné monitorování pohybu osob za účelem stanovení a vyhodnocení variant opatření vedoucích k energetickým úsporám [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Václav Dvořák, DrSc. (předseda) doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (místopředseda) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Ve vaší práci je vidět systematická průběžná činnost. Proč jste si pro experiment jako vzorek dat zvolil právě období 31.3. až 15.4., ve kterém byly Velikonoce, když jste sledoval běžný pohyb osob na kolejích v rámci školního roku? Jak sám uvádíte, zastaralá svítidla v prostředí kolejí nejsou vhodná pro spínání pomocí senzorů za účelem šetření energie. Pokuste se zhodnotit návratnost investice pro předělávku osvětlení do vámi navrženého stavu. Doporučil byste tento proces?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 5 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO