Nástroj pro úpravy a porovnávání slovníků ve formátu LMF

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce seznamuje čtenáře s možnostmi slovníkových formátů a zaměřuje se na principy a sémantiku uložení dat ve formátu Lexical Markup Framework. Zvláštní pozornost je věnována vazbě na registr datových kategorií, který specifikuje obsah elementů LMF. V další části bude zmíněn databázový systém Oracle Berkeley pro ukládání slovníkových dat a další práci s nimi - adresování částí slovníku, získávání požadovaných informací a vzájemné porovnávání různých slovníků. Specifickou oblastí je hromadná změna informací ve slovnících obsažených. Pro tento účel se slovníková data podle druhu obsažené informace agregují a uživatel je může měnit. Důraz je kladen také na usnadnění úprav slovníků pomocí systému nápovědy, který uživatele seznamuje s očekávanými vlastnostmi slovníku.
The diploma thesis presents dictionary formats and focuses on principles and semantics of data storage using Lexical Markup Framework. Contains information on relationship between the framework and Data Category Registry, which is part of the ISO standard for further dictionary data specification. After that, the Oracle Berkeley database system for XML document storage is mentioned followed by approaches for addressing documents and its portions. Methods for dictionary comparison are being described as well as grouping and changing dictionary content. Help on the process of dictionary modification must be provided to the user in the way of showing expected features, relevant to the selected element.
Description
Citation
FEŠAR, M. Nástroj pro úpravy a porovnávání slovníků ve formátu LMF [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Martin Karafiát, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A (výborně). Otázky u obhajoby: V práci píšete, že třída Stem slouží pro reprezentaci jednoho morfu, čili konkrétního ztvárnění morfému (kořenu, přípony, koncovky). Je to skutečně tak? Co je to stemming? Myslíte si, že databáze Oracle Berkley je pro implementaci vaší práce ideální, nebo byste zvolil příště jinak? 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO