Monitorování budovy pomocí bezdrátové senzorové sítě se statickou topologií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na realizaci bezdrátové senzorové sítě (WSN) pro monitorování budovy a získávání dat v reálném čase. Pro práci na projektu jsou zvoleny senzorové uzly micaZ. Náplní práce je vytvoření sítě se statickou topologií a tomu odpovídající návrh způsobu komunikace. Takto navržená síť se skládá z několika uzlů, z nichž jeden vykonává funkci base station (základny) připojené přes USB rozhraní k počítači, na kterém budou získaná data zpracována a vyhodnocena. Kromě návrhu samotného je úkolem implementovat navržený protokol komunikace mezi uzly a přeposílání dat, dále pak vytvořit obslužné programy pro senzorové uzly a aplikaci, která bude získaná data průběžne vyhodnocovat a textově i graficky zobrazovat. Součástí práce je navíc úvod a základní informace k simulačnímu nástroji TOSSIM, který umožnuje testování vyvíjených aplikací bez nutnosti fyzické instalace na uzlech micaZ.
This bachelor's thesis is focused on realization of wireless sensor network (WSN) for buildings monitoring and real-time obtaining of data. Just for work on this project the micaZ sensor nodes have been chosen. The main task is to create WSN with a static topology and some communications mechanism. That network consists of several nodes, and there is a special one called base station. It also has a special function, different from the others. The function is that the base station is collecting data from all of the nodes and sending them to a computer through an USB port. In addition to designing the network topology the other tasks are to implement a comunication protocol and to create computer application and application for sensor nodes. Data will be visualised in text and graphical form. Moreover there are some information about the simulation tool called TOSSIM which allows testing applications without having a physical access to micaZ sensor nodes.
Description
Citation
KOUDELKA, J. Monitorování budovy pomocí bezdrátové senzorové sítě se statickou topologií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Pavel Očenášek, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C (dobře). Otázky u obhajoby: Při použití zmíněného CTP protokolu jsou zprávy při nedostupnosti base station (výpadku přeposílajících uzlů) řazeny do fronty v aktuálním uzlu. Co se stane, když fronta přeteče? (dojde paměť).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO