Analýza audio signálu v reálném čase

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvořit program, který bude schopen na základě příchozích audio vzorků rozpoznávat v reálném čase základní frekvenci tónu, na základě určené frekvence vytvářet MIDI informace a ty posílat na zvolené MIDI rozhraní. V úvodní části je čtenář uveden do problematiky detekce základních frekvencí tónu. Následuje popis jednotlivých metod pro získávání základní frekvence s důrazem na metodu založenou na spektrální analýze zvuku a popis použitých technologií. Součástí je také popis implementace a vyhodnocení provedených testů včetně uvedení názorů některých hudebníků na použití této aplikace. Závěrem je celá práce zhodnocena. Součástí závěru je i zamyšlení nad dalším vývojem této aplikace.
The goal of this thesis is creation an application, which can perform real-time fundamental frequency tracking of incoming audio samples. According to detected frequencies, the program generates MIDI messages, which are sent to chosen MIDI device. First, the reader is introduced to the issue of fundamental frequency tracking. The following part describes individual methods, especially the one based on spectral analysis of a tone. A description of used technologies is also a included in this part of this thesis. In the following part, the implementation and testing of application are described including opinions of several musicians about this product. At the end, the whole work is concluded and the possible further development is outlined.
Description
Citation
ŘEZÁČ, M. Analýza audio signálu v reálném čase [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Přemysl Kršek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Šárka Květoňová, Ph.D. (člen) Ing. Jan Samek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Pokud jste zvolil délku vyrovnávací paměti 3000 vzorků, jaký nejnižší kmitočet lze teoreticky detekovat? Jakým způsobem byste zvýšil časové rozlišení analýzy při zachování jejího kmitočtového rozlišení? Vysvětlete výhody či nevýhody váhování posloupnosti časovým oknem před provedením Fourierovy transformace. Jakou váhovou funkci používáte ve své aplikaci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO