Algoritmy pro klasifikaci paketů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá algoritmy pro klasifikaci paketů, které jsou určené pro filtrování provozu v počítačových sítích. Pojednává o různých oblastech využití klasifikace paketů. Popisuje množství algoritmů včetně paměťových a rychlostních charakteristik. Dále práce popisuje implementaci dvou vybraných algoritmů založených na bitovém paralelismu a bitových vektorech, které byly integrovány do Netbench, experimentálního frameworku pro testování síťových algoritmů. Jsou popsány paměťové požadavky obou algoritmů, které byly doloženy testováním na různých sadách pravidel. Tyto požadavky jsou porovnány s dalšími algoritmy v Netbench.
This work deals with the packet classification algorithms for traffic filtering in computer networks. It contains summary of different areas where packet classification is used. It describes various algorithms and their memory and speed characteristics. Then this work describes implementation of two chosen algorithms based on bit paralelism and bit vectors which were integrated into Netbench, framework for evaluation and experiments with packet processing algorithms. There are described memory requirements of both these algorithms which were tested for different sets of rules. These requirements are compared with other algorithms in Netbench.
Description
Citation
FOUKAL, M. Algoritmy pro klasifikaci paketů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: V práci popisujete vlastnosti implementovaných algoritmů. Zmiňujete však pouze paměťovou náročnost ve srovnání s ostatními algoritmy z balíčku NetBench. V kapitole 3 popisujete i jíné požadavky na klasifikační algoritmy. Testoval jste implementované algoritmy i s ohledem na rychlost (např. počet výpočetních kroků k dosažení výsledného pravidla), což spolu s paměťovou náročností tvoří vlastně dvě nejdůležitější vlastnosti klasifikačních algoritmů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO