Detekce a sledování malých pohybujících se objektů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce shrnuje a popisuje metody vedoucí k detekci a sledování pohybujících se objektů ve videu. Z detekčních metod jsou v práci zmíněny metody odečítání pozadí, segmentace a detekční metody využívající klasifikátorů. Ze sledovacích metod jsou zde představeny metody Kalmanův filtr, metoda TLD a částicový filtr, který je popsán detailněji v samostatné kapitole. Částicový filtr představuje sledovací metodu, která provádí výpočet odhadu nového stavu objektu na základě sady částic. Tyto částice jsou definovány jejich polohou a ohodnocením. Pro každý následující stav jsou tyto hodnoty iterativně aktualizovány novým ohodnocením a převzorkováním. Ze získaných znalostí a poznatků byl vytvořen program, který demonstruje činnost částicového filtru. Tento program je součástí přiloženého DVD, kde jsou i ukázky a výsledky testů.
This thesis summarizes and describes the methods for detecting and tracking moving objects in video. The detection methods discussed in the working are background subtraction, segmentation and detection methods using classifiers. From tracking methods are presented Kalman filter, TLD method and particle filter, which is described in detail in a separate chapter. Particle filter is a tracking method that calculates a new estimate of the state of the object based on a set of particles. These particles are defined by their positions and weights. For each next state are these values iteratively updated by measurment and resampling. From the acquired knowledge and expertise has been created a program that demonstrates the activity of the particle filter. This program is part of the DVD, where are also the samples and test results.
Description
Citation
ZÁDĚRA, D. Detekce a sledování malých pohybujících se objektů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Jaká je celková (průměrná, nejlepší) úspěšnost sledování objektů a jaké další metriky pro vyhodnocení sledování objektů je vhodné použít?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO