Zabezpečený převodník standardu RS-232 na Internet

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce řeší problém vytvoření bezpečného přenosového kanálu mezi virtuálními sériovými porty na osobním počítači a sériovými porty na vývojovém KITu Rabbit RCM3700. Dnešní komunikační cesty neposkytují náležité zabezpečení celé komunikace. Proto je na účastnících, aby toto zabezpečení realizovali sami. Tímto zabezpečením se rozumí zajištění spolehlivého přenosu dat, která budou mezi účastníky zašifrována tak, aby případný útočník je nebyl schopen v reálném čase číst, popřípadě měnit. Výsledkem diplomové práce je návrh a realizace, která kromě šifrování dostatečně bezpečným algoritmem zajišťuje i ověření autenticity mezi účastníky komunikace. Jako šifrovací algoritmus byl zvolen hojně používaný algoritmus AES, a jako autentizační algoritmus zvolen algoritmus, který pro ověření autenticity vyžaduje znalost tajného klíče.
Master´s thesis tries to find a solution to make a secure transmission channel between virtual serial ports on the personal computer and the serial ports on the Rabbit RCM3700 development KIT. Today’s communications channels don't offer appropriate security of a whole communication. Therefore it depends on get-togethers, in order to realize this security themselves. This security means ensuring reliable transmission of data to be encrypted between parties so that any attacker is not able to read real-time, or eventually change them. As a result of this Master thesis is the design and implementation, which in addition to encryption algorithm provides sufficient security and authenticity of communication between the parties. As an encryption algorithm has been chosen widely used AES algorithm and as authentication algorithm has been chosen algorithm, which for authenticity requires knowledge of the secret key.
Description
Citation
POKORNÝ, M. Zabezpečený převodník standardu RS-232 na Internet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Jakým způsobem a s jakými zařízeními byla testována funkčnost převodníku? Na jakou hodnotu jsou nastaveny timeout v autentizaci a proč? Z jakého důvodu se tento timeout vztahuje i na samotný přenos dat po autentizaci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO