Automaty s ohraničeným počtem čistých zásobníků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Zásobníkové automaty s omezeným počtem čistých zásobníků jsou specializací čistých zásobníkových automatů. Jejich síla je zkoumána především z pohledu kombinatoriky na slovech. V jazyku definovaném automatem je zaveden termín závislost, který označuje vztah mezi částmi řetězců jazyka. Je ukázáno, jak postupuje definovaný automat při zpracování závislostí. Dále je odvozen vztah mezi rozložením závislostí v jazyku a nutným počtem zásobníků automatu. Je definována nekonečná hierarchie jazyků korespondujících k automatům v závislosti na počtu jejich zásobníků. Nakonec je zkoumáno zařazení třídy jazyků definované zásobníkovými automaty s omezeným počtem čistých zásobníků do Chomského hierarchie jazyků, ovšem je zjištěno, že s Chomského hierarchií nekorespondují. Na základě výsledku je jako další vývoj navrhováno zkoumání možných úprav modelů. Pro demonstraci vlastností zkoumaných automatů je následně vytvořen simulační program.
Pushdown automata with limited number of pure pushdowns are specialization of pure pushdown automata. Examination of their power is mainly focused on the view of combinatorics of words. In language defined by automata we introduce term of dependence, which denotes relation between parts of strings in language. It is shown, how the defined automata proceed on processing of dependencies. Then the relation between distribution of dependencies in language and required number of pushdowns is derived. Also is defined the infinite hierarchy of languages corresponding to automata in dependence on number of their pushdowns. At the end belonging of the class of languages defined by pushdown automata with limited number of pure pushdowns to Chomsky hierarchy of languages is studied, but it is discovered, that they do not correspond to Chomsky hierarchy. Based on this result it is proposed to study possible changes of models as a future development. Then the simulating program is created to illustrate features of examined automata.
Description
Citation
SOUKUP, O. Automaty s ohraničeným počtem čistých zásobníků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Na straně 18 argumentujete, že daný jazyk nelze přijímat zásobníkovým automatem bez e-přechodů. Vytvořte (nedeterministický) zásobníkový automat bez e-přechodů, který tento jazyk přijímá.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO