Rozhraní počítače využívající polohu hlavy uživatele

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá metodou pro detekci polohy hlavy a jejího natočení s použitím technologií počítačového vidění. Metoda využívá algoritmů AdaBoost pro počáteční nalezení obličeje, a dále optického toku pro jeho následné sledování. Získané výsledky detekce je nutno vhodně interpretovat, respektive stabilizovat výstup. Tato metoda je vhodná pro využití při tvorbě inovativních uživatelských rozhraní.
This paper presents the method for a head pose and orientation detection based on computer vision techniques. The method is based on the AdaBoost approach for initial face recognition and the optical flow technique for further object tracking. The detection results are further interpreted and stabilized. The method is designed for usage in designing and building the innovative user interfaces.
Description
Citation
CHMIEL, F. Rozhraní počítače využívající polohu hlavy uživatele [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Na str. 14 uvádíte, že odhad optického toku je náchylný k šumu a ke změnám jasu: "V tomto případě lze chybně vyhodnocené změny v pozici významných bodů detekovat zmíněným způsobem, a dále nezahrnout zašumněné body do výpočtu pozice." Děláte takovou filtraci? Co znamená "zmíněným způsobem"? V implementaci popisujete nutnost pozměnit knihovnu OpenCV - odstranit příkazy assert. Můžete vysvětlit proč to bylo nutné? Přikaz assert se většinou používá pro kontrolu, že váš kód funguje správně. Jiní uživatelé knihovny OpenCV s nimi problém nemají, takže bych problém hledal jinde... Co způsobuje, že kurzor v některých případech začne nepředvídatelně "poskakovat"? Co by mohlo přispět ke stabilizaci pozice kurzoru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO