Semi-analytické výpočty určitých integrálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářkská práce se zabývá semi-analytickým řešením určitých integrálů. Obsahuje matematickou definici určitého integrálu a zároveň také definice a příklady použití metod, kterými můžeme určité integrály řešit analyticky. Z větší části se ale práce snaží vysvětlit, jak efektivně a přesně určité aproximovat na počítači. Zabývá se aproximacemi pomocí polynomů, ale hlavní důraz je kladen na vztah mezi integrály a diferenciálními rovnicemi.  Tento vztah je využit ve dvou softwarových projektech, které jsou součástí práce.
This bachelor thesis explains the topic of semi-analytical computation of finite integrals. It contains the mathematical definition of finite integral, along with definitions and examples for several methods that can be used to solve finite integrals analytically. For the most part  however, the thesis is trying to explain how to effectively and precisely approximate finite integrals on a computer.  It deals with approximations by polynomials, but mostly with the correspondence between finite integrals and differential equations. This correspondence is used in two software projects that are the part of this thesis.
Description
Citation
VEIGEND, P. Semi-analytické výpočty určitých integrálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Václav Dvořák, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Pavel Očenášek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Jste si jistý tvrzením na str. 35 kap. 6.3.3 Jak se vypořádá váš program s jiných mezí určitého integrálu (např. dolní mez různá od 0). V čem vidíte semi-analytický výpočet určitých integrálů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO