Detekce obličejů ve videu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o detekci obličejů ve videu. Jsou postupně popsány metody detekce lidské kůže v obraze, nejprve parametrické a následně pomocí Gaussova rozložení pravděpodobnosti. Následně jsou popsány metody detekce obličejů pomocí invariantních rysů i  pomocí metod využívajících strojové učení. Zvláštní důraz byl kladen na detekci obličejů pomocí detektoru Viola­Jones, využívajícího algoritmu AdaBoost. V práci je také popsána praktická realizace detektoru obličejů, která byla implementována v jazyce C++ za použití knihovny OpenCV.  V závěru práce jsou popsané metody zhodnoceny a rozebrán další možný vývoj projektu.
This bachelor's thesis describes detection of faces in video. Methods for human skin detection are described, both using the parametric approach and using the Gaussian distribution. The following is an analysis of face detection methods using the invariant features and using the machine learning methods. A particular emphasis was placed on face detection using the Viola-Jones detector using AdaBoost algorithm. The thesis also describes a practical implementation of the face detector, which was implemented in C++ using OpenCV library. Finally, the described methods are evaluated and the future project development is analyzed.
Description
Citation
HYPSKÝ, R. Detekce obličejů ve videu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Přemysl Kršek, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Znáte i jené varianty Boost algoritmů? Které? Momentálně používáte AdaBoostem získaný klasifikátor na obrázky, které máte v různých rozlišeních v tzv. obrazové pyramidě. Existuje způsob, jak se potřebě tvorby obrazové pyramidy vyhnout a ušetřit tak nemalé procento výpočetního času?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO