Syntaktická analýza založená na maticových gramatikách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá syntaktickou analýzou založenou na maticových gramatikách. V teoretické části nejdříve přináší několik různých pohledů na tento typ řízených gramatik a zkoumá podobnosti s klasickými bezkontextovými gramatikami. Z těchto podobností se poté v praktické části snaží vycházet při návrhu modelu prediktivní syntaktické analýzy pro některé kontextové jazyky, ke kterým můžeme sestrojit odpovídající maticové gramatiky, které je generují. V práci jsou rovněž prezentovány některé experimentální algoritmy a návrh řešení, které by se daly spíše využít při dalším vývoji projektu.
The subject of this thesis is to develop a method of syntactic analysis based on matrix grammar s. In its theoretical part we provide various analytical aspects for this type of regulated grammar in order to reveal the common background as well as search for similarities with the classical context-free grammars which we will then be able to benefit from in the practical part. Our goal is to extend the well-known predictive method of syntactic analysis to further accept a wider spectrum of formal languages - some of the context-sensitive ones which we are able to generate using our matrix grammars. Besides this main effort we also present some experimental algorithms and suggestions hich could be used in further research of this project.
Description
Citation
BRINDZA, D. Syntaktická analýza založená na maticových gramatikách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Proč jste zvolil právě LL parsing? V každém derivačním kroku je první pravidlo matice aplikováno vždy na nejlevější neterminál. Jak jsou vybírány neterminály pro přepis pomocí následných pravidel (v případě, že se daný neterminál vyskytuje ve větné formě více než jednou)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO