Čtečka Braillova písma

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na počítačové zpracování obrazu, konkrétně naskenovaných Braillských dokumentů. Jde o techniku vyhledávání Braillských znaků (bodového písma), rozpoznání a následné převedení na běžný text. Tečky, jež písmo tvoří, se rozpoznávají na základě světlých a tmavých částí, které vznikají při skenování. Po spojení do znaků se na základě znakové sady konvertují na běžný text. Zároveň se při rozpoznávání zjišťují pozice možných chyb, aby bylo jednodušší případně text opravit.
This thesis deals with image processing, specifically scanned Braille documents. It is about recognition of Braille cells, followed by transferring to plain text. Braille dots are recognized on the basis of bright and dark parts, which are created during scanning. After connection to the characters, they are converted to plain text by means of the character set. It also locates positions of possible errors to make it easier to correct the final text.
Description
Citation
FABÍK, J. Čtečka Braillova písma [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A Otázky u obhajoby: Uvažoval jste využití neuronových sítí pro rozpoznávání Braillových znaků stejně jako se používají v případě OCR? Charakterizujte markantní rozdíl mezi Braillovým písmem a znaky latinky. 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO