Rozpoznání pohlaví člověka na fotografii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce popisuje postup s využitím víceměřítkových fotografií pro rozpoznávání pohlaví podle obličeje. Koncept je založen na algoritmech jako "Histogram of Oriented Gradients" nebo "Local Binary Patterns". Experimenty ukázaly, že úspěšnost rozpoznání pohlaví se dá zvýšit nejenom s využitím více příznaků aplikovaných na jedno měřítko obrázku, ale také s využitím pouze jednoho příznaku aplikovaného na více rozlišení. Popsaný postup dosáhl více než 95% úspěšnosti rozpoznání u obou zvolených kolekcí obrázků.
This paper presents a multiresolution approach for gender recognition based on Histogram of Oriented Gradients and Local Binary Patterns. The experiment showed that gender recog- nition accuracy can be improved not only by aquiring different features on the same image resolution but even by gathering just a single feature at different image scales. The pre- sented approach is quite competitive with above 95% accuracy in both evaluated datasets.
Description
Citation
KAŁUŻA, M. Rozpoznání pohlaví člověka na fotografii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jaká je rychlost klasifikace při různém nastavení? Uveďte pro různé příznaky a různé strategie fúze mezivýsledků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO