Automatická formální verifikace korektnosti programů v nástrojích SDV, Copper a podobných

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se věnuje verifikaci ovládačů. Používají se při tom model checkery, hlavní z nich je Static Driver Verifier. Pomocí něj se kontroluje zvolený ovládač Ext2Fsd. Patří do skupiny ovládačů souborových systémů. Kontrola probíhá podle zadaných pravidel, které nesmí ovládač porušovat. Cílem práce bylo vybraný ovládač verifikovat pomocí zvoleného nástroje. Ve výsledcích bylo dosaženo stavu, kdy se ve verifikovaném ovládači objevili všechny tři dostupné možnosti výsledku ovládač splňoval některá pravidla, některá odhalily jeho chyby a jiné nebyly aplikovatelné. Na konci této práce se nachází ještě kapitola, věnována dalšímu model checkeru, s názvem Copper, která poskytuje základní poznatky o tomto nástroji.
This thesis is concerning about verification of drivers. Principally is focused on model checking tools, from which the Static Driver Verifier is the most important. A driver Ext2Fsd is checked by this program. This driver belongs to group of file system drivers. Control is driven by entered rules, which the driver must not violate. The aim of this thesis was to verify chosen driver by selected tool. The results have covered all three types of verification´s end. There were rules that driver passed, that driver violated and also that driver didn´t accept. The final chapter of work is about another model checking tool Copper. It offers the basic knowledge about this program.
Description
Citation
KOVALIČ, P. Automatická formální verifikace korektnosti programů v nástrojích SDV, Copper a podobných [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2010-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm dobře (C). Otázky u obhajoby: V technické zprávě není přesně popsáno, které konkrétní části kódu zůsobovaly hlášení potenciálních problémů a ve kterých se vyskytovaly chyby nalezené verifikačním nástrojem. Pokuste se popsat reálnou situaci, ve které se nalezené chyby projeví. Konzultoval jste svoje řešení s vývojáři?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO