Algoritmy pro vyhledání nejdelšího shodného prefixu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá směrováním v IP sítích, konkrétněji otázkou zjištění nejdelšího shodného prefixu. Problematiku vyhledání nejdelšího shodného prefixu řeší mnoho sofistikovaných algoritmů. Hlavním úkolem této práce je zaměření na následující algoritmy - Controlled Prefix Expansion, Lulea Compressed Tries, Binární vyhledávání na intervalech a Binární vyhledávání na prefixech. Algoritmy jsou principiálně popsány a následně softwarově implementovány v jazyce Python. Výstup práce spočívá v analýze/porovnání jednotlivých algoritmů z hlediska paměťové náročnosti a počtu přístupů do paměti v nejhorším případě.
This work deal with routing in IP networks, particularly the issue of finding the longest matched prefix. Problems of finding the longest matched prefix solves many sophisticated algorithms. The main task of this work focuses on the following algorithms - Controlled Prefix Expansion, Lulea Compressed Tries, Binary search on intervals and Binary search on prefix length. Algorithms are described and followed by software implementation in Python. Output work is the analysis/comparison of different algorithms in terms of memory consumption and number of memory accesses at worst.
Description
Citation
SUCHODOL, J. Algoritmy pro vyhledání nejdelšího shodného prefixu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A). Otázky u obhajoby: Můžete se vyjádřit k časové náročnosti algoritmů? Trvaly výpočty pro některý algoritmus výrazně déle než ostatní? Pokud ano, můžete navrhnout zlepšení v tomto směru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO