Evoluční návrh pohybujících se objektů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá využitím evolučních technik k nalezení takových vlastností prostředí, které umožní objektu v tomto prostředí provádět pohyb dle zadaných parametrů. Prostředím, které je v této práci uvažováno, je celulární automat, jehož lokální přechodová funkce je optimalizována pomocí genetického algoritmu, přičemž je využit princip výpočetního developmentu. Prezentovaný přístup inklinuje k teoretické biologii. Jejím hlavním cílem je vytvořit jednoduchý simulátor života umělých organismů, respektive vybraného aspektu života -- pohybu. K tomuto účelu aplikace umožňuje návrháři definovat si vlastní organismus na úrovni buněk celulárního automatu a evolučně navrhnout jeho přechodovou funkci specifikující chování organismu na základě daných parametrů.
This thesis deals with the utilization of evolutionary techniques to find such environment characteristics, that allow the object in this environment to perform the movement according to specified parameters. The environment which is utilized in this work is a cellular automaton, whose local transition function is optimized using the genetic algorithm. The principles of computational development are applied. The presented work tends to the area of theoretical biology. Its main objective is to create a simple simulator of life of artificial organisms. In particular, movement as a specific aspect of life is considered. For this purpose the application allows the designer to define an organism at the level of cells of the cellular automaton and apply the genetic algorithm to design the transition function specifying the behavior of the organism according to given parameters.
Description
Citation
BALÁŽ, M. Evoluční návrh pohybujících se objektů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: V úvodu zmiňujete biotechnologický systém pro tvorbu vlastních organismů, které by měly plnit nějakou úlohu. Jak si takový systém ve stručnosti představujete? Jaký je stavový prostor problému? Proč nevyužíváte počítání pomocí hrubé síly, místo CA?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO