Zabezpečení datové sítě s využitím NetFlow dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá možností lepšího zabezpečení datové sítě na základě NetFlow protokolu. Konkrétně se jedná o detekci síťového skenování na  základě předem daných pravidel vyhledávání této anomálie v NetFlow  datech. Další částí je možnost retrospektivní analýzy získaných dat, a tím  dosažení přesnější detekce útoků v dané síti. V rámci této bakalářské práce je navržena aplikace, která využívá předem daná pravidla pro  detekci skenování a následně vyhledává toky směřující na porty chráněné touto aplikací, a zpětně je porovnává z detekovanými skeny. Tímto  způsobem je dosažená přesnější detekce útoků.
This thesis deals with the possibility of greater security of network based on NetFlow protocol. Specifically, the detecting network scans based on predefined rules to found this anomaly in the NetFlow data. Next part is the possibility of retrospective data analysis, thereby achieving more  accurate detection of attacks on the network. In this work designed application uses predetermined rules to detect the scans and then looks the flows towards the ports witch are protected by the application and than compares with detected scans. In this way, more accurate detection of attacks is achieved.
Description
Citation
CZUDEK, M. Zabezpečení datové sítě s využitím NetFlow dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře (B). Otázky u obhajoby: Jaká je propustnost aplikace na běžném PC v objemu provozu, který je možný zpracovat za vteřinu? Jak budou ovlivněny použité detekční metody pokud se použijí vzorkované netflow statistiky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO