Netgraph modul ve FreeBSD pro počítání statistik

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá modulárním síťovým subsystémem Netgraph v jádře operačního systému FreeBSD. Netgraph se zde představuje z uživatelského hlediska. Je zde popsáno několik konkrétních modulů, nástroje pro práci s Netgraphem a příklady použití. Součástí práce je i implementace modulu pro sledování síťového provozu a počítání statistik. V této souvislosti jsou představeny i další subsystémy jádra využívané modulem - zaveditelné moduly jádra, mbuf - správa paměti pro meziprocesovou komunikaci v jádře a rozhraní sysctl pro sdílení proměnných mezi kernelem a userspace programy.
This bachelor's thesis deals with modular kernel networking subsystem Netgraph in FreeBSD operating system. Netgraph is shown from user's point of view. This work describes several concrete modules, tools for Netgraph management and examples of usage. Part of the work is about implementation of Netgraph module for network traffic accounting. There are described some other kernel subsystems used by the module - kernel loadable modules, mbuf - memory management in kernel interprocess subsystem and sysctl interface for sharing kernel variables with user space programs.
Description
Citation
BLAŽEK, J. Netgraph modul ve FreeBSD pro počítání statistik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO