Variace evolučního SOMA algoritmu pro dynamické úlohy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá používáním evolučního algoritmu SOMA a testováním jeho variant zaměřených na řešení dynamických problémů. Na začátku stručně seznamuje s problematikou evolučních algoritmů a poté se zaměřuje na evoluční algoritmus SOMA. Popisuje potíže, se kterými se potýká, jak pro statické tak i dynamické úlohy. Zmiňuje postupy, které se používají pro jejich odstraňování. Popisuje nejčastěji používané strategie -- All To One, All To Random, All To All a All To All Adaptive a poukazuje na jejich výhody a nedostatky. Dále je navrhnuta i další strategie prohledávání zaměřená na funkce dynamicky se měnící nezávisle na běhu algoritmu. Samostatná kapitola je věnována projektové části práce. Je zde popsán postup implementace a propojování jednotlivých použitých programů. Tato část je dostupná na přiloženém CD spolu s výsledky testování jednotlivých strategií. Tabulky s průměrnými hodnotami jsou také součástí práce.
This study is focused on SOMA evolution algorithm and testing its versions aimed to solve dynamic problems. At the beginning it briefly explains principes of evolution algorithms and then it looks closer on SOMA algorithm. It describes its contemporary troubles for static and dynamic problems. There are also mentioned ways for their correction. It also describes the mostly used strategies -- All To One, All To Random, All To All and All To All Adaptive and shows their advantages and disadvantages. Furthermore another searching strategy is proposed focused on dynamic functions that are changing independently on program. The separate chapter is about project part of the study. There is described implementation and merging of used programs. This part is available on included CD along with results of testing strategies. Tables with average values are also part of the thesis.
Description
Citation
POKORNÝ, J. Variace evolučního SOMA algoritmu pro dynamické úlohy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO