Počítačová optimalizace a vizualizace výrobních rozvrhů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá tématem rozvrhování výrobních operací při omezených zdrojích . Problém je formálně popsán matematickym modelem s názvem Resource Constrained Project Scheduling Problem. Podle tohoto modelu byl navržen systém na tvorbu rozvrhů a optimalizátor založený na principu genetických algoritmů . Taktéž byl vytvořen program poskytující rozhraní pro uživatele , který využívá Ganttův diagram na zobrazení rozvrhu a umožňuje manuální úpravy rozvrhu . Řešení bylo aplikované v prostředí reálné výroby . Na údajích získaných z podniku byly vykonané experimenty sloužící na ověření implementovaného genetického algoritmu .
Thesis deals with a problem of scheduling manufacturing operations considering limited resources. Problem is formally defined by mathematical model named Resource Constrained Project Scheduling Problem. According to this model, a system has been developed for creating schedules and optimizer based on principles of Genetic Algorithms. Further there has been created program providing user interface that uses Gantt chart to visualize schedule and allows manual editing of the schedule. Solution was applied in environment of real manufacturing. Using data obtained from factory, experiments have performed to test implementation of genetic algorithm.
Description
Citation
HALČIN, M. Počítačová optimalizace a vizualizace výrobních rozvrhů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "A". Otázky u obhajoby: Na s. 4 uvádíte, že omezení nejzazší možný termín dokončení je v mnohých případech nesplnitelné. V kterých případech a proč? Podle definice v kap. 2.3 nemohou být dva optimální AL. Je tomu tak? V kap. 3.2.2 uvádíte dva možné přístupy pro definici hodnotící funkce. Která možnost byla zvolena pro implementaci? Prováděl jste zátěžové testy aplikace a implementovaných algoritmů (jak velký problém je možné zpracovat; jaká je časová náročnost výpočtů)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO