Rozpoznávání řeči pro leteckou komunikaci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá rozpoznáváním řeči. Jejím cílem je postavit systém rozpoznávání řeči založený na neuronových sítích a otestovat jej na nahrávkách letecké komunikace. Výsledný akustický model bude použit v projektu A-PiMod. Postavený systém dosáhl na testovacích datech úspěšnost 29.5% WER. Dalším úkolem práce byly experimenty s neuronovými sítěmi, které jsou součástí akustického modelu. První experimenty zkoumaly možnost jejich zjednodušení a urychlení a dopad na úspěšnost rozpoznávání. Další se zabývaly aktivační funkcí rectifier a také konvolučními neuronovými sítěmi. V experimentech s konvolučními neuronovými sítěmi bylo dosáhnuto 1.5% zlepšení a dosáhly tak o 0.4% lepšího výsledku než plně propojená neuronová síť se stejnou architekturou.
This thesis deals with speech recognition. The aim is to build a speech recognition system based on neural networks and test it on recordings of air traffic communication. Final acoustic model will be used in project A-PiMod. The system reached word error rate 29.5%. Next task of this thesis was to experiment with neural networks which are part of acoustic model. First experiments explored its simplification and acceleration and its impact on error rate. Next experiments dealt with activation function rectifier and convolutional neural networks. Experiments with convolutional neural networks achieved 1.5% improvement, so the final result was 0.4% better than fully connected network with the same architecture.
Description
Citation
ŽMOLÍKOVÁ, K. Rozpoznávání řeči pro leteckou komunikaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. František Zbořil, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. Karel Masařík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO