Termodynamika ideálních plynů v Matlabu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V rámci bakalářské práce byla v prostředí programu MATLAB vytvořena sada funkcí pro řešení základních termodynamických výpočtů s ideálními plyny a se směsmi ideálních plynů. Do práce jsou zahrnuty vedle zdrojových textů těchto funkcí také jejich popisy. Dále jsou uvedeny základní charakteristiky termodynamických veličin a pojmů, na jejichž znalosti bylo při tvorbě funkcí stavěno, a návody k volání jednotlivých funkcí. Knihovna funkcí je realizována tak, že funkce jsou pomyslně rozděleny do několika úrovní (skupin), přičemž toto rozdělení vychází z principu termodynamického výpočtu a platí, že funkce ve dvou sousedních úrovních na sebe přímo navazují. Pro větší přehlednost návaznosti funkcí a pro přiblížení využití jednotlivých funkcí i knihovny samotné, zahrnuje práce také příklady použití při konkrétních termodynamických výpočtech.
In terms of bachelor’s thesis a toolbox of functions for basic computing in thermodynamics with ideal gases and their mixtures was built in environment of computer program MATLAB. Source code of these functions and their description are parts of this thesis. Among others fundamental characteristics of thermodynamic values and terms on which the creation of functions was built, and instruction for calling of functions are mentioned here. Functions in toolbox imaginary are divided to some groups. This dividing is results from principle of thermodynamic calculation. Functions from two neighbouring groups are directly tied together. For lucidity of function sequences and for functions usage and toolbox explanation the examples of using functions examples of functions usage in specific thermodynamic calculations.
Description
Citation
ZÁBOJNÍK, J. Termodynamika ideálních plynů v Matlabu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Student zodpověděl dvě otázky položené oponentem. - doc. Štětina položil dotaz na koncepci a způsob programování a jejich možné změny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO