Predikce vývoje srážek z meteorologického radaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce řeší webovou aplikaci s účelem krátkodobé předpovědi srážek pro území České republiky. Předpověď je vytvořena na jednu hodinu dopředu a má podobu čtyř radarových snímků, mezi kterými je 15 minutový odstup. Zvolený problém je řešen ve třech krocích. V prvním kroku se získávájí aktuální údaje z webu ČHMÚ. Ve druhém kroku jsou zpracovávána data - identifikovaná srážková pole a ve třetím kroku jsou vypočteny dráhy pohybu jednotlivých polí, na základě nichž je vytvořena výsledná předpověď. Výsledkem této práce je plně funkční webová aplikace. Přesnost předpovědi se pohybuje na úrovni od 30 do 60%.
The aim of this bachelor thesis is a web application, which solves a short-time precipitation forecast for Czech Republic. The forecast is created for the next one hour and consists of four radar frames with a 15 minutes distance between them.  The task is solved in three main steps. In the first step, the actual information from CHMI webpages is obtained. In the second step, the recieved data is processed - precipitation fields are identified and in the last step, movement vectors of these precipitation fields are calculated.  The result of the thesis is a fully working web application. The forecast success rate is at the level from 30 to 60%.
Description
Citation
TÁBI, M. Predikce vývoje srážek z meteorologického radaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Jaká jsou praktická použití shlukovacích algoritmů, které zmiňujete v kapitole 2.3? Dala by se úspěšnost navržené predikce srážek vylepšit? Jak byste toho dosáhl?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO