Biometrické testování živosti - optické vlastnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřená na detekci živosti, která je uplatnitelná v biometrických zařízeních. V rámci práce byly nastudovány metody sloužící k detekci živosti a podrobně je rozpracována metoda saturace kyslíkem. V další části práce je popsáno možné využití programu na zjištění šířky žíly pro detekci živosti. Provedené experimenty jsou důkladně zdokumentovány.
This BSc. thesis is devoted to liveness detection, which could be used in biometric devices. Methods used in liveness detection were studied and the oxygen saturation method was described in detail. Measurement of vein width can be found in the next chapter as well as its possible use in liveness detection. Conducted experiments are thoroughly documented.
Description
Citation
JAVORSKÝ, D. Biometrické testování živosti - optické vlastnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Karel Masařík, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Z výsledků práce plyne, že použití laku na nehty výrazně snižuje úspěšnost detekce živosti. V zařízení byly svítivá dioda a fotodioda umístěny vertikálně naproti sobě a snímání tak probíhalo přes nehet. Zkoušel jste svítivou diodu otočit kolmo tak, aby osvit probíhal z boku? Tento princip úspěšně používá firma Hitachi pro snímání žil prstu. Nežádoucí vliv laku na nehty by tak mohl být eliminován. V práci uvádíte jisté závěry plynoucí z experimentování na zástupcích negroidní a mongoloidní rasy. Považujete počet dobrovolníků u těchto ras, které se vám podařilo získat, za dostatečný pro vyslovení signifikantních závěrů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO