Podpora SIMD instrukcí v překladači LLVM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá podporou automatické vektorizace kódu v kompilačním frameworku LLVM a rozšířením modelu procesoru Codix o SIMD instrukce. Výsledkem je schopnost LLVM vytvářet reporty o proběhlém procesu autovektorizace a možnost využívat speciálních direktiv pragma pro dodání dodatečných informací pro optimalizace programů. Rovněž je představen a implementován způsob dodávání informací o architekturách procesorů vytvořených pomocí vývojového prostředí Codasip Framework, potřebných pro efektivnější vektorizaci. Nakonec je pro procesor Codix vybrána a následně do modelu přidána sada celočíselných vektorových instrukcí a souvisejících nových registrů.
This bachelor thesis deals with support of automatic vectorization of code in the LLVM compilation framework and with extension of Codix processor model of SIMD instructions. As a result, LLVM is able to create reports about the process of auto-vectorization and it is possible to use special pragma directives to provide the compiler with additional information for optimizations of programs. Also a way of providing information about architectures of processors created using development environment Codasip Framework, needed for more effective vectorization, is introduced and implemented. Finally a set of integer vector instructions and related new registers for Codix is chosen and added to the model.
Description
Citation
ŠNOBL, P. Podpora SIMD instrukcí v překladači LLVM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Bylo by možné implementované reporty graficky vizualizovat a využít tyto výstupy například při profilování? Pokud ano, popište stručně svoji vizi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO