Zpracování a analýza EEG signálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá oblastí elektroencefalografie, zpracováním EEG signálů a jejich analýzou. Jsou vysvětleny základní principy vzniku biologických signálů v mozku, charakteristické mozkové vlny a jejich klasifikace. Dále práce ilustruje základní metodologie měření a záznamu těchto signálů, chyby měření, vliv a zdroje signálových artefaktů. Následně je rozebrána problematika předzpracování signálu, nejrozšířenější metodologie, jejich primární určení a teoretické podklady. Zároveň je obsažen i přehled metod pro analýzu EEG signálu v časové, frekvenční a časově-frekvenční oblasti. Jádrem práce jsou metody analýzy EEG signálu ve frekvenční oblasti, jsou uvedeny jejich teoretické podklady, omezení, odchylky a zaměření, jako i vhodné matematické aparáty pro kompenzaci uvedených nedostatků. Praktická část popisuje architekturu a implementaci aplikace Easy EEG Player, která vznikla jako součást téhle práce. Jsou popsány metody reprezentace, zpracováni a analýzy EEG dat za použití zvolených metodologií.
This thesis covers topic of electroencephalography, EEG signal processing and analysis. It explains fundamental concepts of biological signal genesis in brain, characteristic brain waves and their classi cation. Then it illustrates basic methodologies of EEG signal recording, measurement errors, impact and sources of signal artifacts. Thesis provides overview of the most common methodologies for EEG preprocessing and analysis with special focus on methods for spectral analysis. Practical part of this thesis describes architecture and implementation of Easy EEG Player application created as a part of this thesis.
Description
Citation
UHLIARIK, M. Zpracování a analýza EEG signálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "A". Otázky u obhajoby: Do you think you would be able to detect any pathology in the signal structure, e.g. tumor or disfunction of any brain part? If yes, how would you process the data and estimate that there could be any pathology in the signal? What is the inter-class (the same user) and intra-class variation (different users) in the acquired signals, i.e. could be used these signals for biometric purposes (recognition of people)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO