Letecký simulátor vytvořený v multi-agentním systému Jason

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvoření 2D leteckého simulátoru s využitím multi-agentního systému Jason a jazyka AgentSpeak. V tomto simulátoru budou letadla reprezentována agenty a jejich chování bude popsáno plány v jazyce AgentSpeak. Pomocí těchto plánů budou agenti demonstrovat různé typy chování jako je detekce a vyhnutí se kolizi, zaujmutí pozice nebo pronásledování. Výsledná aplikace se skládá ze dvou částí - simulačního modulu a uživatelského rozhraní. Simulační modul je jádrem simulátoru a je vytvořen v systému Jason. Uživatelské rozhraní poskytuje možnost řízení simulace a vytváření uživatelských simulačních modelů.
The aim of this work is to create a 2D flight simulator using Jason multi-agent system and AgentSpeak language. In this simulator, the aircrafts will be represented by agents and their behavior will be described by plans implemented in AgentSpeak language. Agents will use these plans to demonstrate different types of behavior such as detection and collision avoidance, the taking of a position or persecution. The final application consists of two parts - the simulation module and the user interface. Simulation module is the core of simulator and it is created in the Jason system. The user interface provides the possibility to control simulations and creating user simulation models.
Description
Citation
PUNČOCHÁŘOVÁ, P. Letecký simulátor vytvořený v multi-agentním systému Jason [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "B". Otázky u obhajoby: Proč je jedna atomická akce otočení o jeden stupeň? Nebylo by vhodnější volit větší rozsah, nebo zadávat atomickou akci s parametrem úhlu natočení (např. 2krát 10 stupňů a pak 3 stupňe při natočení o 23 stupňů). Jaká je úhlová rychlost otáčení letadel ve Vašem systému? Lze ve vašem systému, nebo předpokládáte rozšíření do budoucna takové, že bude možné volit i požadovanou úhlovou rychlost otáčení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO