Fotovoltaický systém pro RAPS aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Na začátku této práce je uvedeny základní principy fotovoltaických článků, jejich výhody a nevýhody a dále je zde uveden přehled fotovoltaických systémů. Další část této práce se zabývá problematikou olověných akumulátorů, dále uvádím praktickou část zabývající se měřením VA charakteristik. Hlavním cílem této práce je tvorba experimentálního FV systému. Tento systém se skládá z FV modulu, akumulátoru ( je složen ze dvou sériově spojených článků o výsledném napětí 5V), dále z proměnné zátěže (složené z devatenácti rezistorů s hodnotami odporu od desítek až po stovky Ohmů). Tento systém je propojen s počítačem, na kterém jsou nainstalovány ovládací programy, které byly sestaveny v simulačním programu VEEPro8.0. Měření lze provádět dvěma způsoby. První je, že obsluha bude nastavovat kombinace zatěžovacích odporů manuálně a druhým způsobem je to, že obsluha pouze spustí měření a kombinace zatěžovacích odporů se budou volit automaticky programem. Výsledkem je automatizované pracoviště pro měření VA charakteristik fotovoltaických panelů.
The beginning of this work presents the basic principles of photovoltaic cells, their advantages and disadvantages. There is also an overview of photovoltaic systems. The next part takes a closer look on lead-acid accumulators followed by a practical part regarding the measurement of VA characteristics. The main goal of this work is to assemble an experimental PV system. It will consist of a PV module, an accumulator (consisting of two cells connected in series and producing an overall voltage of 5V) and of a variable load (assembled from nineteen resistors with resistance varying from tens to hundreds of Ohms). This system is connected to a computer that runs the control software which was created using the VEEPro 8.0 simulation environment. The measurements can be taken in two ways. Either the operator can select the load resistor combinations manually, or the operator only launches the measurement and the load is selected automatically by the software. This way we obtain an automatized workplace for measuring VA characteristics of photovoltaic panels.
Description
Citation
NEVORAL, M. Fotovoltaický systém pro RAPS aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) Ing. Martin Frk, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Špinka (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Jaká je hodnota intenzity slunečního záření dopadajícího na zemský povrch? Co ovlivnuje barvu tenkých vrstev? Co znamená termín baterie při stání? Jak jste změřil proud samovybíjení baterie?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO