Modelování kmitání dynamické soustavy s více stupni volnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této práce je pro zadanou dynamickou soustavu s více stupni volnosti sestavit a vyřešit pohybové rovnice. V úvodu práce jsou shrnuty základní poznatky o dynamických kmitavých soustavách, jejich rozdělení, způsob matematického popisu apod. V další části jsou pro zadanou soustavu hmotných bodů sestaveny rovnice metodou Lagrangeových rovnic druhého druhu. Řešení rovnice ve frekvenční oblasti je provedeno v matematickém systému MAPLE. K určení polohy těles v čase byl využit systém MATLAB. Výsledky řešení jsou grafy amplitudové a frekvenční charakteristiky a graf polohy hmotných bodů v čase. Je provedena diskuse vlivu parametrů soustavy na kmitání. V závěru práce je srovnání analytického řešení s řešením metodou konečných prvků v systému ANSYS.
The aim of this work is for a dynamic system with multiple degrees of freedom to assemble and solve the equations of motion. In the beginning of work are summarized the basic knowledge about the dynamic oscillating systems, their distribution, method of mathematical description etc. In the following part of work are for the given set of particles assembled equations using Lagrange equations of the second kind. The solution of equation is made in mathematical system MAPLE for frequency domain. To determine the position of particles in time was used MATLAB. Research results are graphs of amplitude and frequency characteristics and graph of positions of particles in time. There is discussion on the influence of systems parameters on oscillation. The conclusion is a comparison of analytical solution with the solution of finale elements conclusion in ANSYS.
Description
Citation
ONDRA, V. Modelování kmitání dynamické soustavy s více stupni volnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Švancara, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Kovařík (člen) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Fuis, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Diplomant prezentoval komisi svou bakalářskou práci a následně odpovídal na otázky oponenta a další otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO