Ověření empirických vztahů pro výpočet hydraulické vodivosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Hlavním cílem diplomové práce je ověřit a porovnat empirické vztahy (Hazen, Slichter, Terzaghi, Beyer, Zauerbrej, Krüger, Kozeny, Zunker, Zamarin, USBR, Pavčič) na výpočet hydraulické vodivosti, které jsou většinou publikovány v různých a rozměrově nehomogenních tvarech. V první části práce je popsaná důležitost přesného stanovení hydraulické vodivosti a odvozen obecný vztah na výpočet hydraulické vodivosti. V následující části práce je popsaná metodika hodnocení a jsou tam uvedené vztahy v rozměrově homogenní formě. Závěrečná část práce obsahuje vyhodnocení a porovnání empirických vztahů. Podle výsledků této diplomové práce je nejlepším vztahem na určování a odhadování hydraulické vodivosti Hazenův vztah. Vztah s největším rozsahem platnosti je Slichterův vztah.
The main purpose of this diploma thesis is to check up and compare empirical formulae (Hazen, Slichter, Terzaghi, Beyer, Zauerbrej, Krüger, Kozeny, Zunker, Zamarin, USBR, Pavčič) for determining hydraulic conductivity, which are mostly publicated in different and dimensionally inhomogenous forms. The importance of an accurate determination of hydraulic conductivity and the derivation of a general formula for determining hydraulic conductivity are listed in the first part of this diploma thesis. Assessment methodology and empirical formulae in dimensional homogenous form are described in the following part. Evaluating and comparing of empirical formulae is mentioned in the last part. According to the results of this diploma thesis, the best empirical formula for determinig and estimating hydraulic conductivity is Hazen formula. Formula with the widest range of validity is Slichter formula.
Description
Citation
BARENČÍK, L. Ověření empirických vztahů pro výpočet hydraulické vodivosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2016-02-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO