Moderní metody výroby děr v kovových materiálech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na moderní metody výroby děr v kovových materiálech. V první části jsou popsány základní technologie včetně toho, jak otvor vyrobit nebo upravit. Druhá část se zabývá moderními řeznými nástroji a další část obsahuje některé stroje pro výrobu děr. Rovněž jsou zmíněny některé nekonvenční metody obrábění děr. Poslední dvě části se zabývají experimentem – je vyhodnoceno opotřebení nástroje a další parametry při obrábění vybraných materiálů. Práce potvrzuje, že titanová slitina je dodnes velmi těžko obrobitelný materiál.
This bachelor thesis is focused on the modern technologies for the hole production in metal materials. In the first part the fundamental technologies are described including how to make the hole or to modify it. The second part deals with the modern cutting tools, and the other part includes some machines for hole production. Some non-conventional methods of hole machining are also mentioned. The last two parts deals with the experiments - the tool wear and other phenomena are evaluated when machining some selected materials. The work confirms that the titanium alloy is a material very difficult to drill up today.
Description
Citation
LAŇKA, L. Moderní metody výroby děr v kovových materiálech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího a oponenta a dalších členů komise. Proč v prezentaci neuvádíte nástroje, řezné podmínky, měřicí zařízení? Definujte opotřebení VB a v jakých hodnotách se řádově pohybuje? Jakých hodnot bylo dosaženo ve Vašem experimentu? Jaké jsou parametry použitého vrtáku? Co rozumíte pod pojmem ploché zahloubení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO