Problematika návrhu a testování betonů pro vodonepropustná tunelová ostění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou vodonepropustných betonů a testováním jejich vlastností. Teoretická část je pojata formou rešerše o dosavadních poznatcích týkajících se vodonepropustných betonů. Důraz je kladen zejména na možnosti použití vodonepropustného betonu pro konstrukce, jako jsou např. tunelová ostění. Experimentální část je zaměřena na laboratorní testování vodonepropustných betonů. Byl zkoumán zejména vliv různých příměsí jako částečná náhrada cementu. Byl sledován vývoj pevností v tlaku i v tahu za ohybu, vývin teploty při hydrataci v raných stádiích zrání betonu, vodonepropustnost betonů, odolnost povrchu betonu proti vodě a chemickým rozmrazovacím látkám a smršťování v průběhu zrání betonu.
The diploma thesis deals with the issue of waterproof concrete and testing its properties. The theoretical part is conceived through research on existing knowledge relating to waterproof concrete. Emphasis is placed on the possibility of using a waterproof concrete for structures, such is e.g. tunnel lining. The experimental part is focused on the laboratory testing of waterproof concrete. Particulary examined was the effect of various admixtures as a partial replacement of cement. Monitored was the development of compressive strength and flexural strength, development of temperature during hydration in the early stages of maturation of concrete, water resistance of concrete, concrete surface resistance to water and chemical de-icing agents, as well as development of shrinkage during concrete maturation.
Description
Citation
MERTA, M. Problematika návrhu a testování betonů pro vodonepropustná tunelová ostění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2016-02-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO