Optické spoje a jejich vliv na přenos

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením současného stavu možností spojování optických vláken. Nejprve se věnuji optickému přenosovému systému, podrobněji rozepisuji typy a vlastnosti jeho jednotlivých komponentů. Následně se zabývám různými druhy spojování optických vláken jako je tavné svařování, pomocí mechanických spojek nebo optickými konektory, na které se zaměřuji detailněji. V navazujících kapitolách uvedu matematické závislosti útlumu na vzájemné poloze konců vláken. Dalším cílem práce bylo vytvoření aplikace ve vhodném programovacím prostředí, která bude sloužit pro návrh optické trasy.
The aim of this bachelor‘s thesis is to evaluate the current options of connecting optical fibres and their application in specific situations. Firstly, I will deal with fiber optic system and its components in detail. Then, this topic will be futher developed by discussing fibre connection problems, fusion splicing for making permanent fiber join, mechanical splice and, most of all, optical connectors. In following chapters I introduce mathematical dependence of attenuation on the relative possition of the ends of fibers. Another aim of the work was to create an application in a suitable programming enviroment, which will be used for design of optical path.
Description
Citation
JAROŠ, P. Optické spoje a jejich vliv na přenos [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen) Ing. Jan Grepl (člen) Ing. Vladimír Tejkal (člen) Ing. Pavel Reichert (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Na obr 7.2 je uvedena závislost změny útlumu na změně numerické apertury. Co přesně je na ose x? V textu se tomu nikde nevěnujete. Vypadá to jako poměr. Podobné je to i s ostatními závislostmi v této kapitole. Odpověď: Poměr numerické apertury přijmaného vlákna k numerické apertuře. Proč je na obr. 7.6 zobrazena závislost pro jádro s průměrem (poloměrem) a = 25 µm. Uveďte vlákna, která jsou s tímto parametrem vyráběna. Objasněte, jestli toto vlákno je jednovidové nebo mnohovidové. Nikde v práci to není uvedeno. Odpověď: Poloměr jádra, MM. Proč je program vytvořen tak, že na konektoru je možné počítat vždy jen jeden zdroj vložného útlumu? Proč nebylo možné nastavit všechny možnosti a sečíst výslednou hodnotu vložného útlumu? Odpověď: Lze to nastavit. Lze rozšířit na 6 kontaktů? Ne.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO