Videokonferenční aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Videokonference je moderní způsob komunikace, při kterém se mezi účastníky přenáší obraz i zvuk a během přenosu se mohou vyměňovat také různá data. Cílem této práce je vytvořit aplikaci pro spojení až osmi účastníků do videokonference a vytvořit webové rozhraní pro usnadnění konfigurace této aplikace. Nejprve jsou popsány typy videokonferencí a možnosti realizace videokonferencí. Dále je popsán signalizační protokol SIP, který je používán pro sestavování multimediálních relací. Pro realizaci videokonferenční aplikace byl vybrán systém IVP od firmy RADVISION. IVP je komplexní systém pro provozování videokonferencí, který umožňuje realizovat a provozovat různé druhy služeb. Tento systém se svými základními komponentami je popsán v další části práce. Dále je popsáno rozhraní pro tvorbu aplikací, které IVP programátorům nabízí. Hlavní částí práce je návrh a realizace videokonferenční aplikace, která je realizována jako služba IVP. Je popsán postup realizace a testování aplikace. Pro usnadnění konfigurace videokonferenční aplikace bylo navrženo a realizováno webové rozhraní. Toto rozhraní také umožňuje provozovateli služby spravovat uživatelské účty. Webové rozhraní bylo realizováno na platformě Java EE.
Videoconferencing is a modern way of communication, in which the participants carry picture and sound and during transmission can also exchange various data. The aim of this work is to create an application for the connection of up to eight participants to videoconferencing and create a web interface to facilitate configuration of this application. Videoconferences types and the feasibility are described in the first part of this work. Furthermore, the SIP (Session Initiation Protocol) protocol used to production of multimedia sessions is described. RADVISION IVP system was selected to the implementation of videoconferencing application. IVP is a complex system for the operation of videoconferencing, which allows implementing and operating various types of services. Basic components of system are described in next section of this work. Second part of this work describes interface for applications creating that IVP offers to programmers. The main part of this work is the design and implementation of video conferencing application that is realized as an IVP service. There is described the implementation and testing. A web interface to facilitate the configuration of video conferencing applications has been designed and implemented. This interface also allows the service provider to manage user accounts. The web interface was implemented in Java EE.
Description
Citation
JANDERA, P. Videokonferenční aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. (předseda) Ing. Ladislav Káňa (místopředseda) Ing. Michal Olšák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kouřil (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO