Vliv částečné náhrady portlandského cementu diatomitovou zeminou na vybrané parametry cementových malt

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce jsou vybrané parametry cementových malt s částečnou náhradou portlandského cementu křemelinou. V práci jsou uvedeny informace o základních vlastnostech diatomitové zeminy a její naleziště se zaměřením na ložisko v Borovanech. Z vlastností je velmi významná pucolánová aktivita díky vysokému obsahu amorfního oxidu křemičitého této zeminy. Hlavní využití křemeliny je v oblasti filtrace a hojně je používána i jako potravinový doplněk. Ve stavebnictví lze křemelinu uplatnit jako příměs do malt a betonů, kde může díky svým schopnostem zlepšit některé fyzikálně mechanické vlastnosti. V experimentální části byla diatomitová zemina, ve své přírodní i kalcinované formě, testována jako příměs cementových past a malt. Hlavním kritériem pro hodnocení těchto kompozitů byly objemové hmotnosti, pevnosti v tahu za ohybu a v tlaku. Dále bylo zkoumáno mineralogické složení, mikrostruktura, mrazuvzdornost a síranová odolnost.
The subject of this thesis is selected parameters cement mortars with partial replacement of Portland cement diatomaceous earth. This work provides information on the basic properties of diatomaceous earth and its deposits with a focus on deposit in Borovany. From the properties is very important pozzolanic activity due to the high content of amorphous silica of this soil. The main use of diatomaceous earth is in the area filtration and is used widely as a nutritional supplement. In the building industry, diatomite can be applied as an admixture to mortar and concrete, where it can, with its abilities, improve some physical mechanical properties. In the experimental part was diatomaceous earth, in its raw and calcined form, tested as admixture for cement pastes and mortars. The main criterion for evaluating these composites was bulk density, flexural and compressive strength. It was also investigated mineralogical composition, microstructure, freeze–thaw resistance and sulfate resistance.
Description
Citation
ROUSKOVÁ, J. Vliv částečné náhrady portlandského cementu diatomitovou zeminou na vybrané parametry cementových malt [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2016-02-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO