Síťové aplikace v .NET Framework

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá programováním síťových aplikací v .NET Framework. Jako programovací jazyk je zvolen C#. Práce se skládá ze čtyř dílčích částí. První část se věnuje webovým službám, jejich vlastnostem, praktické publikaci a klientovi webové služby což je nejčastější případ využití služby. Druhá část se věnuje komunikaci klientklient, kdy na příkladu jednoduchého posílání zpráv jsou ukázány principy jak tento typ aplikace vytvořit a jaké třídy jsou k dispozici. Třetí část se věnuje komunikaci klientserver, kde je vytvořena aplikace typu serveru, ke které se může najednou připojit více klientů, kteří serveru posílají požadavky a on na ně odpovídá. Poslední část je věnována zabezpečené komunikaci. Příklad klient-klient je rozšířen o asymetrickou šifru. Součástí jsou i výuková videa, kde je ukázka tvorby ASP.NET aplikace a její propojení na webovou službu, dále ASP.NET aplikace podporující protokol HTTPS a nezbytná konfigurace IIS.
The thesis deals with the programming of network applications using .NET Framework. C# is a programming language. The thesis consists of four parts. The first part is devoted to web services, their characteristics, practical publications and web service client which is the the most common case of use of this service. The second part deals with client-client communication. As an example a simple messages sending is shown here on which are explained the principles how to create this type of application and what classes are available. The third part deals with the communication clientserver. An server application is created to connect multiple clients and send their requirements and server response them. The last part is devoted to encrypted communication. The model client-client is extended to asymmetric encryption. The thesis contains also tutorial videos which show a simple ASP.NET application development and its connection to the web service or ASP.NET application that supports HTTPS protocol and the necessary IIS configuration.
Description
Citation
KOCH, M. Síťové aplikace v .NET Framework [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Křepelka, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Prokeš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Müller (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Co se skrývá za výrazem BIND? Proč jste použil asymetrickou šifru pro zabezpečení dat? Kde by jste tedy použil asymetrickou šifru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO