CFD simulace proudění výfukových plynů přepouštěcím ventilem turbodmychadla pro zážehové motory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá turbodmychadly a CFD simulací turbodmychadla s integrovaným přepouštěcím ventilem pro benzínový motor. Cílem je poskytnout všeobecný přehled o přeplnování a konstrukci turbodmychadel. Práce popisuje proces tvorby 3-rozměrného virtuálního modelu sestavy turbínové skříně, extrakci negativního objemu plynů, tvorbu meshe a nastavení počítačové CFD simulace, která je v závěru práce vyhodnocena. Výsledky simulace slouží pro návrh odlišného provedení turbínové skříně za účelem zlepšení rozložení teplot výfukových plynů na výstupu a zkrácení aktivační doby výfukového katalyzátoru.
This thesis deals with turbochargers and CFD simulation of wastegated turbocharger for petrol engine applications. The aim is to give a general overview on turbocharging and design fundamentals. It describes the procedure of building a 3-dimensional virtual model of turbine housing assembly, extracting fluid volume, mesh and setup of computer CFD calculation, which is evaluated in the end. The result serves to propose different design of turbine housing in order to improve exhaust gases heat distribution at outlet and shorten catalytic converter light-off time.
Description
Citation
TRŠKA, A. CFD simulace proudění výfukových plynů přepouštěcím ventilem turbodmychadla pro zážehové motory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (člen) Ing. Karel Štěpánek (člen) prof. Ing. František Havlíček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
V průběhu obhajoby student seznámil komisi s obsahem a závěry své práce. V návaznosti na to zodpověděl otázky oponenta a následující otázky členů zkušební komise: 1. Popište podmínky činnosti aktuátoru u uvažovaného turbodmychadla. 2. Upřesněte použité okrajové podmínky u provedených CFD výpočtů. 3. Byl nebo bude realizován prototyp s navrhovaným řešením?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 10 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO