Elektronický měřič kapacity a vnitřního odporu akumulátorů a baterií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a realizací elektronického měřiče pro měření kapacity a vnitřního odporu galvanických článků. V úvodu se nachází seznámení se základními pojmy a vlastnostmi těchto článků. Dále se pak práce zabývá vhodnými metodami pro měření kapacity a vnitřního odporu napájecích článků. Takové jsou poté aplikovány do návrhu elektronického měřiče, který je v další části podrobně probrán. Navrhované zařízení je řízeno jednočipovým mikroprocesorem ATmega16, jehož software je důkladně popsán v druhé části práce. V závěru práce lze nalézt výsledky a zhodnocení zkušebních testů.
This work deals with the design and realization of electronic tester of capacity and internal resistance of galvanic cells. In the begining is situated the familiarization with basic concepts and features of galvanic cells. There are also described appropriate methods for measuring capacity and internal resistance. These principles are aplied into the design of electronic tester which is described in detail in the next chapter. The designed device is controlled by a microprocessor chip ATmega16, whose software is thoroughly described in the second part. In the end you can find the results of testing and assessment of these tests.
Description
Citation
MACHALA, P. Elektronický měřič kapacity a vnitřního odporu akumulátorů a baterií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Křepelka, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Prokeš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Müller (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Žádné dodatečné otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO