Využití Soft Computingu v rámci řízení objednávkového cyklu

Abstract
Dizertační práce se zabývá možnostmi využití pokročilých metod rozhodování Soft Computingu při řízení objednávkového cyklu podniku. Hlavním cílem dizertační práce je navržení modelu umělé neuronové sítě s optimální architekturou pro řízení objednávkového cyklu podniku v rámci řízení dodavatelského řetězce. Vytvořený model bude sloužit v organizaci působící v oblasti obchodního podnikání pro zajištění plynulého materiálového toku. Součástí dizertační práce je rovněž konstrukce a ověření modelu umělé neuronové sítě pro predikci prodeje a srovnání výsledků a vhodnosti použití s běžnými a dosud používanými statistickými metodami. Dále se dizertační práce zabývá nalezením vhodné architektury umělé neuronové sítě pro stanovení velikosti objednávky na základě zadaných vstupů. Ke zpracování modelu bylo využito metod statistického zpracování dat, ekonomického modelování, Soft Computingu a poznatků ohledně stavu vědeckého poznání řešené problematiky z posledních let.
This doctoral thesis deals with possibilities of using advanced methods of decision-making - Soft Computing, in company’s ordering cycle management. The main aim of the thesis is to propose an artificial neural network model with an optimal architecture for ordering cycle management within the supply chain management. The proposed model will be employed in an organization involved in retailing to ensure smooth material flow. A design and verification of artificial neural networks model for sales prediction is also part of this doctoral thesis as well as a comparison of results and usability with standard and commonly used statistical methods. Furthermore, the thesis deals with finding a suitable artificial neural network model with architecture capable of solving the lot-size problem according to specified inputs. Methods of statistical data processing, economical modelling and advanced decision-making (Soft Computing) were utilized during the model designing process.
Description
Citation
ŠUSTROVÁ, T. Využití Soft Computingu v rámci řízení objednávkového cyklu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Josef Fecenko, CSc. (člen) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (člen) doc. Ing. Eva Lajtkepová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Dušan Marček, CSc. (člen) prof. RNDr. Ivan Mezník, CSc. (člen) doc. RNDr. Bedřich Půža, CSc. (člen) doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-23
Defence
Doktorandka odpověděla na položené otázky oponentů viz oponentní posudky: - Jak lze jednoznačně zdůvodnit a obhájit výběr kritérií pro výkonnost nákupní činnosti v obchodní organizaci? - Postrádám větší zapojení do výkonnosti nákupní činnosti produkty informačních a komunikačních technologii. Jaké produkty ICT by ovlivnily obchodní strukturu nákupu v podnikatelském subjektu a jakým směrem? - Co lze si představit pod pojmem zajištění optimálního chování skladu“ pro obchodního manažéra i vlastníka obchodního podnikatelského subjektu. - Analýza pre riadenie objednávacieho cyklu bola vykonaná na základe rešerše z literárnych zdrojov. Domnievam sa, že na dokreslenie skutočného stavu využívania modelov v podnikoch by bolo prospešné v rámci práce vykonať samostatný prieskum (pilotáž) pre širšie aplikovanie navrhovaných riešení. Čo si myslí autorka o tejto problematike, tj. o stave skúmanej probletiky v podnikoch?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO