Komunikační schéma WSN v prostředí Omnet

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V úvodu této semestrální práce je uvedena teorie bezdrátových senzorových sítí, které nacházejí stále širší spektrum uplatnění. Bezdrátové senzorové sítě obsahují až několik tisíc uzlů, které spolu komunikují pomocí bezdrátového kanálu a dohromady tak tvoří strukturu sítě. Uzly jsou nízkoenergetické a předávají informace o naměřeném médiu základové stanici, která je zpracovává a poskytuje uživateli. V práci jsou popsány protokoly pro kontrolu přístupu k médiu a směrování. Ty kladou důraz na co největší možnou redukci spotřeby elektrické energie a tím napomáhají k prodloužení životnosti celé sítě. Dále byly provedeny simulace v simulačním nástroji Castalia, kde jsou porovnány energetické nároky pro jednotlivé protokoly kontroly přístupu k médiu a porovnány dvě reálně používané komunikační jednotky.
In the introduction of this semestral thesis there is an theory about wireless sensor networks which are still more used. Wireless sensor networks contains thousands nodes which communicate with each other due to wireless channel and so they create together a structure of the network. The nodes are low-energy and transfer information about measured medium to the base station which processes them and further provides to user. In the work are described protocols for medium access control and routing described. They place emphasis on as high reduction of consumption of energy as possible and thus they help to extend a network lifetime. Further the simulations in simulation program Castalia were performed where the energetic requirement for individual protocols of medium access are compared. As next there were also compared two communication units used in real application.
Description
Citation
MIKAUŠ, J. Komunikační schéma WSN v prostředí Omnet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO