Přítomnost alergenních vonných látek v nečokoládových cukrovinkách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v nečokoládových cukrovinkách a jejich vlivem na senzorické vlastnosti těchto cukrovinek. Teoretická část je zaměřena na 26 potenciálně alergenních látek a jejich stanovení metodou SPME-GC-FID, (mikroextrakcí tuhou fází, ve spojení s plynovou chromatografií s plamenově ionizačním detektorem) a senzorickou analýzu. Cílem experimentální části bylo pomocí metody SPME-GC-FID identifikovat a kvantifikovat aromaticky aktivní látky obsažené ve vybraných druzích nečokoládových cukrovinek běžně dostupných v obchodních sítích a zjistit vliv přítomnosti a množství těchto látek na senzorický profil vybraných cukrovinek.
This thesis deals with the determination of aroma active compounds in non-chocolate confectionery and their influence on the sensory properties of these sweets. The theoretical part is focused on the 26 potentially allergenic substances and their determination by SPME-GC-FID (a solid phase microextraction, gas chromatography with flame ionisation detector) and sensory analysis. In the experimental part SPME-GC-FID method was used to identify and quantify aroma active substances contained in the selected samples of confectioneries commonly available in food market and find out influence of presence and amounts of these substances on sensory profile of selected confectionery.
Description
Citation
PLEVOVÁ, P. Přítomnost alergenních vonných látek v nečokoládových cukrovinkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-02
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Jaké vonné alergeny se v potravinách vyskytují (oproti kosmetice) ? doc. Diviš: Co je to kyselý cukr ? Na základě čeho bylo vybráno SPME vlákno ? dr. Mikulíková: Stabilita signálu GC-MS ? Jak byla provedena kalibrace ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO