Limitující faktory optického vlákna na přenosovou kapacitu optických tras

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce blíže specifikuje působení útlumu a disperze optických vláken v souvislosti s ovlivněním šířky pásma přenášeného signálu a kapacity přenesených dat. Dále se zabývá vlivy působícími na optický signál při průchodu optickým vláknem a mechanizmy, které vedou k zeslabení nebo úplnému potlačení signálu. První kapitola detailně popisuje přenosové prostředí optických vláken z hlediska charakteristiky útlumu signálu, ztrátám způsobeným nešetrnou manipulací s optickým vláknem, výrobními a materiálovými specifikacemi, které mají za následek rozptyl nebo absorpci přenášeného signálu. Také též popisem vláknové disperze, jejímž následkem se zmenšuje spektrum přenášeného signálu a tím i množství dat, které lze v určitém časovém okamžiku přenést na definovanou vzdálenost. Druhá kapitola se zabývá analýzou působení útlumu a disperze optického vlákna na kapacitu přenosu u v současnosti používaných optických kabelů, mechanických spojek, konektorů a aktivních prvků. A to uvedením několika málo příkladů reálných přenosových tras s ohledem na spektrální charakteristiku přenosu, kterou uvedené systémy vyžadují. Do této studie jsou zahrnuty i používané protokoly pro přenos informace pomocí xWDM systémů. Třetí kapitola pojednává o moderních metodách navázání několika optických signálů do jediného přenosového vlákna. Zvláštní pozornost je věnována popisu principu sdružování kanálů v oblasti optických kmitočtů xWDM, jelikož je tato metoda v současnosti již standardním řešením přenosu informací optickým vláknem pro její výrazně větší využití přenosové kapacity, delší překlenutelné vzdálenosti při zachování rychlosti přenosu a možnosti jejího pružného rozšíření bez nutnosti pokládky nových kabelů a tím i snížení nákladů na výstavbu přenosových tras. Poslední kapitola je zaměřena na popis realizace matematického modelu spektrální útlumové charakteristiky optického vlána.
Bachelor´s thesis more closely specifies effects of attenuation and dispersion of optical fibers in connection with influencing transmitted signal bandwidth and data transfer capacity. It also examines the influences acting on the optical signal passes through an optical fiber and the mechanism that lead to the attenuation or complete suppression of the signal. The first chapter describes in detail the transmission environment in terms of optical fiber attenuation characteristics of the signal loss caused by rough handling of the optical fiber, manufacturing and material specifications, resulting in scattering or absorption of the transmitted signal. Also, whether the description of fiber dispersion, resulting in the shrinking spectrum of transmitted signal and thus the amount of data at a certain point in time transfer to a defined distance. The second chapter analyzes the effects of attenuation and dispersion in fiber optic transmission capacity currently used in presently optic cables, mechanical couplings, connectors and active components. By mentioning a few examples of real transmission lines with regard to the spectral transmission characteristics that these systems require. This study also includes protocols used to transfer information using xWDM systems. The third chapter deals with modern methods to establish a number of optical signals into a single transmission fiber. Particular attention is devoted to describing the principle of association of the channels in the optical frequencies xWDM, since this method does not currently have a standard solution of information transmission optical fiber for its use significantly more bandwidth, longer distances while maintaining vaulted speed transmission and the possibility of flexible extension without laying new cables and reduce the cost of building transmission lines. The last chapter focuses on describing the implementation of a mathematical model to the spectral characteristics of optical fibers.
Description
Citation
ROUČA, T. Limitující faktory optického vlákna na přenosovou kapacitu optických tras [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Grepl (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Patrik Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Reichert (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Popište matematický model využitý pro aproximaci křivky. Kdy a kde ve zdrojovém kódu byly využity koeficienty získané funkcí Polyfit.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO