Naše ulice Křížová

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Téma diplomové práce je úzce spjato s mým předchozím studiem na fakultě architektury. Cílem práce je prozkoumat nenaplánovatelnou organičnost urbánního prostředí, která je mu vlastní, ale vzhledem ke standardizovanému postupu navrhování či rekonstrukcí veřejných prostranství je pro architekta obtížné a nepřirozené s ní pracovat. Ve své práci se pomocí uměleckého výzkumu snažím nalézt, popsat a dokázat existenci imaginárního prostoru, který doplňuje fyzickou hmotu měst. Pro svůj experiment jsem si vybrala ulici, kde 5 let bydlím a která má zároveň pohnutý osud – ulici Křížovou na Starém Brně. Výstupem diplomové práce jsou přednáška a skripta, které prezentují výsledky abstrahovaného uvažování získané terénním výzkumem. Cílem této přednášky je v posluchači podnítit schopnost takto definovaný nehmotný prostor města vnímat a věřit v jeho existenci.
The topic of my diploma thesis is connected to my previous studies at faculty of architecture. My intention is to explore very undesignable organic development of urban spaces, but for an architect it is difficult and unusual to work with because of standardized planning process of public spaces. Using art based research I am trying to find, define, and prove existence of mental space that complements material shape of urbanized areas. As a locality for experiment I chose a street I live in for five years, and simultaneously had a wretched destiny – the Křížová Street of Old Brno district. As a piece of diploma project I present a lecture and lecture noteshowing – results of abstract contemplation gained by research in the locality. The aim of lecture is to encourage audience in ability to percieve and trust in existence of mental space in a way I described it.
Description
Citation
SOPOUŠKOVÁ, P. Naše ulice Křížová [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Intermediální a digitální tvorba
Comittee
akad. soch. Martin Zet (předseda) MgA. Pavel Sterec, Ph.D. (člen) doc. MgA. Filip Cenek (člen) MgA. Matěj Smetana, Ph.D. (člen) MgA. Barbora Klímová, Art.D. (člen) MgA. Ivars Gravlejs, Ph.D. (člen) doc. Mgr.A Lenka Klodová, Ph.D. (člen) MgA. Karolína Kohoutková (člen) MgA. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) prof. akad. soch. Tomáš Ruller (člen) MgA. Jennifer Helia De Felice, Ph.D. (člen) Mgr. Slavomír Krekovič, Ph.D. (člen) Mgr. Jana Kořínková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO