Katedrála

Abstract
Socha s názvem Katedrála je přirozeným pokračováním mé tvorby, ve které se zabývám organickým tvaroslovím krajiny, a to jak detaily, tak velkolepými kompozicemi, které se v krajině vyskytují.Stejně jako u většiny autorů je i moje tvůrčí činnost reflexí mého okolí, jak osobního, tak okolí v geografickém smyslu. Propojením těchto aspektů vznikají impulzy k tvorbě. V případě sochy s názvem Katedrála se jedná o ztvárnění velmi silného dojmu z vertikality, která v krajině dominuje. Pravidelným střetáváním se zdánlivě obyčejnými přírodními objekty, jako jsou stromy, půdní reliéfy či kopce a reliéfy krajiny jako takovými, jsem se dostal do pomyslného dialogu, na který jsem se rozhodl odpovědět touto sochou a zároveň ztvárnit již zmíněný dojem. Tento pocit je pro mě identicky přirovnatelný k situaci, kdy divák stane před stavbou vrcholné gotiky a snaží se pojmout gigantický tvar, který stojí před ním. Jeho vrchol se mu zdá tak vzdálený, jakoby neměl konce, a široká základna je jakési znamení jistoty ve formě stability. Paralelu mezi těmito zdánlivě odlišnými tématy jsem nemohl opomenout, a proto jsem se rozhodl sochu nazvat Katedrála. V této práci, stejně jako v těch předchozích, se snažím dostat do soch organický ráz za pomoci deformace materiálů, čili v zásadě drapérie. Tužením elastických materiálů se snažím vytvářet v sochách ono napětí, které mě v přírodě fascinuje a vytváří dojem růstu, který je v krajině jedním z nejsilnějších motivů. Tvarová pestrost, jaká je v krajině, je podle mého nevyčerpatelným zdrojem inspirace a stala se v poslední době prostorem, který mě naplňuje. Při vnímání různorodých aspektů uvolňuji prostor své fantazii a stavím pomyslné kompozice, jež by pak měly být identickým vyjádřením pociťovaných dojmů.
The statue called The Cathedral is a natural extension of my work, which deals with organic morphology of the landscape, both the details and grand compositions, which in the countryside vyskytují.Stejně like most authors is my creative work reflection of my surroundings, both personal so near in geographical terms. Integrating these aspects arise impetus to creation. In the case of sculptures entitled The Cathedral is a rendering of the very strong impression of verticality, which dominates the landscape. Regularly clashing with seemingly ordinary natural objects such as trees, soil, hills or reliefs and reliefs such as landscapes, I got into an imaginary dialogue, which I decided to answer this statue and also portray already mentioned impressed. This feeling is for me identically comparable to a situation where the viewer stands in front of the high Gothic building and trying to accommodate the shape of a giant who stands before him. Its peak, it seems so distant, as if no end, and the broad base is a kind of sign of confidence in the form of stability. Parallels between these seemingly different topics I could not miss, so I decided to call the statue Cathedral. In this work, as in previous ones, I try to get into organic sculptures character with the help of the deformation of materials, or basically draping. Compacting elastic materials to try to create the statues of the tension that fascinates me in nature and creates the impression of growth, which is in the countryside of one of the strongest motives. Shape diversity, which is in the landscape, in my inexhaustible source of inspiration and has become lately a space that fills me. When I release the perception of various aspects of your imagination and build imaginary composition, which would then be identical expression perceived impressions.
Description
Citation
KLIMENT, J. Katedrála [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarná tvorba
Comittee
MgA. Vasil Artamonov (předseda) MgA. Tomáš Hlavenka (člen) doc. MgA. Luděk Rathouský (člen) MgA. Jiří Franta (člen) prof. akad. soch. Michal Gabriel (člen) doc. Mgr. Tomáš Medek (člen) prof. akad. soch. Jan Ambrůz (člen) doc. Mgr. Pavel Korbička (člen) doc. Mgr. Jan Zálešák, Ph.D. (člen) Jiří Ptáček (člen) doc. akad. mal. Petr Lysáček (člen)
Date of acceptance
2016-05-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO