ZÁMEK LITENČICE – KONCEPCE OBNOVY A NOVÉ VYUŽITÍ ÚZEMÍ ZÁMECKÉHO AREÁLU

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce navrhuje obnovu Litenčického zámku. Městys Litenčice se nachází ve Zlínském kraji. Na zámku je v současné době patrná jeho pohnutá historie kdy po dobu téměř padesáti let chátral, případně byl nevhodně a nešetrně opravován. Má koncepce revitalizace je založena na pokorném přístupu k současnému stavu se snahou navrátit honosnému sídlu důstojnost. Velký důraz byl také kladen na případnou realizaci projektu, kvůli čemuž jsem pozměnila některé prvky tak, aby odpovídaly představám majitele. Vzhledem k nákladnosti oprav a zajištění kontinuity revitalizace jsem se ve svém projektu také snažila o vytvoření příležitostí k ekonomické návratnosti. Mou snahou bylo vytvořit ze zámeckého areálu prostor, ve kterém bude možné strávit celý víkend i s rodinou. Obnovením provozu koníren vznikne nejenom atrakce pro děti, ale také možnost hbitě prozkoumat blízké okolí po vybudovaných hipostezkách. Dále bude možné podílet se formou workshopů na dílčích opravách, čímž se znatelně sníží náklady. Jelikož majitel zámku v současné době nabízí prodej loveckých lístků, prostory hlavního zámku jsem navrhla tak, aby byly využitelné k pronájmu ubytování případných zájemců. V případě, že by výše zmíněné cíle byly úspěšné, bylo také vhodné přemýšlet nad důsledky. Údržba velkého objektu s sebou samozřejmě nese i vysoké náklady, které je možné částečně eliminovat právě workshopy, kterým bude poskytovat zázemí ekocentra, které jsem umístila v bezprostřední blízkosti koníren.
Thesis suggests a recovery of Litenčice castle in the Zlín region. In the current state of the castle it's apparent that in the past fifty years it went through rough times during which it has been decaying or has been inappropriately and inconsiderably renovated. My concept of revitalization is based on a humble approach to the current state and the effort to restore the dignity of this sumptuous mansion. Great emphasis was also put on the eventual execution of the project which is why I changed some of the aspects in order to meet with the owner's vision. Due to high costs of repairs and insurance of continuity of revitalization I was seeking to make opportunities for economic returnability. My aim was to create a complex in which it is possible to spend the weekend with whole family. Renovating the stables makes for an attraction for children just as much as it gives the opportunity travel nearby surroundings by horses. Furthermore, it will be possible to participate in workshops as to reduce the costs of partial repairs notably. As the owner of the castle currently offers the sale of hunting tickets I decided to renovate the premises of the main castle to function as accommodation for these clients. In the event that the above-mentioned objectives were successful it is convenient to think about the consequences. Maintenance of a large object naturally caries the burden of high costs which can be partially eliminated by workshopping, which will be supported by an ecocentre which is placed nearby the stables.
Description
Citation
PETROVÁ, M. ZÁMEK LITENČICE – KONCEPCE OBNOVY A NOVÉ VYUŽITÍ ÚZEMÍ ZÁMECKÉHO AREÁLU [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) Ing. Jiří Svoboda (člen) Ing. arch. Miloš Tabarka (člen) Ing. arch. Radmila Vraníková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-05-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO